Blog muzyki rosyjskiej,ukraińskiej,białoruskiej oraz bałkańskiej

Białoruski rock

ULIS - Legenda białoruskiego rock'n'rolla lat 90-tych

Swoje początki grupa Ulis wiąze z jedną z pierwszych białoruskich grup rockowych czyli BONDA, w której grał przyszły lider oraz gitarzysta ULISA Słava Korań. BONDA powstała na początku lat 80-tych zaś po jej rozwiązaniu powstała Krama, Mroja a także w 1988 roku - ULIS. Swoją nazwę grupa wzięła ze znanej powieści irlandzkiego pisarza Jamesa Joyce'a "Ulisses". Pierwszy skład grupy był następujacy: Siarhiej Krauczanka , Sława Korań, Valery Cinicki , Kirył Szewado, Andrej Patrej. Teksty dla grupy wówczas pisał młody białoruski poeta Feliks Aksionciau, który w 1996 roku wyemigrował z Białorusi do Kanady, gdzie od 2008 roku pracuje wykładowcą na uniwersytecie w Vanquver.Aksioncjau prowadzi na livejournal dziennik , gdzie zamieszcza najnowsze wiersze. W 1993 roku nastąpił rozłam grupy , w wyniku którego Sława Korań nie tylko został gitarzystą a także wokalistą ULISa. Jest to jedyna białoruska grupa , która zagrała serię koncertów w Londynie a także w Polsce , Estonii, Rosji oraz na Ukrainie. Grupa grała wspólne trasy koncertowe z następującymi zespołami: The Stranglers, Kaoma, Havana Black, Leningrad Cowboys, Echo and The Bunnymen, Nitzer Ebb, Marillion, Mecca, Band of Holy Joy, Jethro Tull.Grupa istnieje do dziś , w zupełnie zmienionym składzie, której liderem, wokalistą i gitarzystą pozostaje Słava Korań. Grupa ULIS była jedną z najbardziej znanych gwiazd białoruskiego rocka na festiwalu Basowiszcza w Gródku na Podlasiu.Jako ciekawostka album "Tancy na dachu" Ulis zarejestrował w jednym z Olsztyńskich studiów. Ich piosenki można usłyszec na antenie Radia Racja oraz w Radiu Białystok.Grupa Ulis ma sporo przebojów lecz największym megahitem Ulisa jest "Radyjo Svaboda" 

Dyskografia grupy ULIS:

1989 - Czużanica

1990- Kraina douhaj biełaj chmary

1993 - Tancy na dachu

1995 - Panad dachami

1996 - Błukańnie

1996 - Life

1997 - Ratujcie Waszyja duszy

1999 - Padarożża

2003 - Lusterka

TELEDYSKI ULISA:

KLIPY ULISA PLAC FRANCYSKA (1989)

CZUŻANICA (1989)

CIAHNIK U NIASVIŻ (1989)

RADYJO SWABODA (1990)

KRAINA U KRATACH (BASOWISZCZA 1990)

RADYJO SWABODA (2003)

ZAVAROŻANY SAD (2003)

NA WULICY MAJOJ (2009) LIVE IN POLOCK BIELARUS

CZAMU (2000)

KRAINA DOUHAJ BIEŁAJ CHMARY (LIVE 18.07.2009 BASOWISZCZA)